Türkiye yükseköğrenimi, 18 temel göstergenin 9’undan 5 tam puan aldı

AB Komisyonu’nun Yayımladığı 2024 Bologna Süreci Uygulama Raporu Açıklandı

Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın 2024 Bologna Süreci Uygulama Raporu, AB Komisyonu’nun internet sitesinde kamuoyuyla paylaşıldı. Rapor, yükseköğretimle ilgili 18 temel göstergenin değerlendirilmesini içeriyor. Bu göstergeler, eğitim seviyeleri, tanıma ve kalite güvencesi ile ilgili taahhütler, yükseköğretimin sosyal boyutu ve uluslararasılaşma gibi alanları kapsıyor.

Türkiye, Bologna Süreci göstergelerinde çeşitli alanlarda yüksek notlar aldı. ‘Avrupa Kredi Transfer Sistemi uygulamalarının dış kalite güvencesiyle izlenme durumu’, ‘Akademik hedeflere yönelik otomatik tanıma durumu’, ‘Dış kalite güvence sisteminin gelişim durumu’ gibi başlıklarda 5 tam puan alan Türkiye, başarılı bir performans sergiledi.

Bunun yanı sıra, ‘Kapsayıcı hayat boyu öğrenme için geliştirilen uygulamalar’, ‘Yükseköğretimde etkili rehberlik ve danışmanlık hizmetinin verilmesi durumu’, ‘Yükseköğretimde eşitlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik için sağlanan sürdürülebilir mali destek verilme durumu’ gibi başlıklarda da 4 puan alındı. 3 puan alan diğer alanlar arasında ‘Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Tescil Kuruluşu’na kayıtlı ajansların sınır ötesi kalite güvencesine açıklık düzeyi’ de bulunuyor.

Raporda, Türkiye’nin yükseköğretimde eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi konularda başarılı bir performans sergilediği belirtildi. Türkiye, yükseköğretim alanında en yüksek öğrenci sayısına sahip ülkelerden biri olarak öne çıkarken, akademik personel sayısında da önemli bir artış kaydetti. Bu başarılar, Türkiye’nin uluslararası alanda daha güçlü bir konuma gelmesini sağlıyor.

YÖK Başkanı Erol Özvar: “Türk Yükseköğretimi Büyük Bir Kapasiteye Sahip”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Bologna Süreci Uygulama Raporu’na ilişkin yaptığı açıklamada, Türk yükseköğretiminin büyük bir kapasiteye sahip olduğunu vurguladı. Özvar, Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki başarılarının uluslararası alanda tanındığını ve bu başarıları daha da artırmak için önlemler alacaklarını belirtti.

Özvar, raporun Türkiye’yi değerlendiren kısımlarını Türkçe olarak kamuoyuyla paylaşacaklarını ve açıklıklarıyla ön plana çıkmayı hedeflediklerini ifade etti. Türkiye’nin yükseköğretim sistemindeki ilerlemelerin devam ettiğini belirten Özvar, gelişmeye açık alanların belirlenip üzerinde çalışılacağını kaydetti.

Özvar, Türk yükseköğretiminin tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde gelişmeye devam edeceğini ve mükemmelliği hedeflediklerini sözlerine ekledi.

‘KAPSAMLI BİR DEĞERLENDİRME SÜRECİ YÜRÜTÜYORUZ’

Erol Özvar, son olarak tüm göstergelerin kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini ve önümüzdeki dönemde Türkiye’nin başarısının artırılması için gereken adımların atılacağını belirtti. Türk yükseköğretiminin performansını artırmak ve güçlü yönlerini koruyarak geliştirmek amacıyla gerekli önlemlerin hayata geçirileceği vurgulandı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir