Her yıl 100 binlerce can alıyor! Kirli bir ortam da KOAH oluşumunda etkili
2 mins read

Her yıl 100 binlerce can alıyor! Kirli bir ortam da KOAH oluşumunda etkili

HER YIL 100 BİNLERCE CAN ALIYOR

KOAH, kronik obstrüktif akciğer hastalığının baş harflerinin kısaltmasından oluşan bir hastalık. Bu rahatsızlığın oluşma sebepleri arasında ilk sırada tütün ürünlerinin tüketimi yer alıyor ancak çevresel maruziyetler de KOAH hastalığına neden olabiliyor. Dünyada milyonlarca insanı etkileyen hastalık yüzünden her yıl 100 binlerce insan hayatını kaybediyor.

ORTAMIN KİRLİLİĞİ DE ETKİLİYOR

Uzmanlara göre KOAH’ın görülme oranı 40 yaş üzerinde artışa geçiyor. Prof. Dr. Taha Bahadır Üskül, 40 yaş üzerinde daha sık görülen KOAH’ın tütün ürünleri tüketimi yüzünden geliştiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Üskül, “Ayrıca mesleki veya çevresel olarak organik, inorganik tozlara, birtakım kimyasallara maruz kalmak, ev içi ortam kirliliği, özellikle tezek benzeri ürünlerin yakıt olarak kullanılması sonucu ortaya çıkan birtakım kimyasalların solunmasıyla da KOAH hastalığı gelişebiliyor” dedi.

TANI KONULDUKTAN SONRA DEVAM EDERSE ETKİLERİ DAHA DA ŞİDDETLENİYOR

Bronşları daraltıp akciğer dokusunu bozan KOAH’ta hastaların en önemli şikâyetleri arasında öksürük, balgam, nefes darlığı ve nefes alıp verirken seslerin duyulduğu hırıltılı bir solunum yer alıyor. Özellikle hastalığın tanısı konduktan sonra tütün ürünlerini tüketmeye devam etmek KOAH’ın vücuttaki olumsuz etkilerini giderek daha da şiddetlendiriyor.

SONBAHAR VE KIŞ AYLARINDA DİKKATLİ OLUNMALI

KOAH tedavisinde uzmanların ilk önerdiği şey tütün ürünlerinin bırakılması yönünde oluyor. Bu önemli tavsiye haricinde nefes alıp vermeyi kolaylaştıran, bronşlardaki daralmayı gidermeye yardımcı olan ve solunum yoluyla çekilen ilaçlar da ağız yoluyla hastalara verilebiliyor. Hayat kalitesini oldukça düşüren KOAH’a karşı hastaların her yıl griş aşısı yaptırmaları ve özellikle sonbahar-kış aylarında gribal ve viral enfeksiyonlardan kendilerini korumaları da büyük önem taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir